- VOORWOORD VAN DE VOORZITTER.
Beste huurders en belangstellenden,
Het afgelopen jaar, 2023, was een jaar vol activiteiten en ontwikkelingen voor Stichting Huurdersbelangen Woongoed Zeeuws Vlaanderen. We hebben ons ingezet om de belangen van onze huurders te behartigen en hun woongenot te verbeteren.
Een belangrijk onderdeel van onze werkzaamheden bestond uit het regelmatig vergaderen met verschillende belanghebbenden. Deze vergaderingen waren cruciaal om de stem van onze huurders te laten horen en om gezamenlijk oplossingen te vinden voor diverse vraagstukken. We hebben constructieve gesprekken gevoerd met Woongoed Zeeuws Vlaanderen en andere partners, waarbij we altijd het belang van onze huurders voorop hebben gesteld.
Daarnaast hebben we ons gericht op het vergroten van onze kennis en vaardigheden door het volgen van diverse cursussen en trainingen. Deze cursussen hebben ons geholpen om beter geïnformeerd en effectiever te zijn in onze rol als vertegenwoordigers van de huurders. We hebben geleerd over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van huurrecht, woningbeheer en participatie, wat ons in staat stelt om onze huurders nog beter van dienst te zijn.
Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om alle vrijwilligers en betrokkenen te bedanken voor hun inzet en toewijding. Zonder jullie harde werk en betrokkenheid zouden we niet in staat zijn om zoveel te bereiken.
We kijken uit naar een nieuw jaar vol uitdagingen en kansen, waarin we ons blijven inzetten voor de belangen van onze huurders. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Woongoed Zeeuws Vlaanderen een plek blijft waar iedereen zich thuis voelt.
Met vriendelijke groet,
Peter Kienhuis
Voorzitter Stichting Huurdersbelangen Woongoed Zeeuws Vlaanderen
- WAT DOET DE S.H.B. ( Stichting Huurders Belangen.)
De Stichting Huurdersbelangen Woongoed Zeeuws-Vlaanderen is opgericht in 2006 en vertegenwoordigt en behartigt de belangen van alle huurders van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. De S.H.B. is de officiële gesprekspartner van de woningcorporatie.
Dat is wettelijk geregeld in de overlegwet en vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.
Tijdens het overleg met Woongoed ZVL komen zaken aan de orde die te maken hebben met het algemene beleid van de corporatie.
Deze onderwerpen hebben betrekking op alle huurders, of bepaalde groepen. Zoals bijvoorbeeld ouderen of bewoners uit sloopprojecten.
Onderwerpen die regelmatig terug komen op de agenda zijn: huurbeleid en de betaalbaarheid van woningen, duurzaamheid, sloop en leefbaarheid.
Het bestuur vergadert elke maand, met uitzondering van de vakantiemaanden juli en augustus.
Minstens drie maal per jaar voeren we overleg met de directie van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen.
WAARVOOR KUNT U BIJ ONS TERECHT?
Bij ons kunt u dus niet terecht voor een kapot keukenkastje of een versleten doucheslang, maar wel voor zaken die ook voor andere huurders van belang zijn.
Bijvoorbeeld als het huren niet gaat zoals u dat zou willen of de service niet in orde is.
Bent u tevreden over de dienstverlening of is de reparatie perfect uitgevoerd ? Ook dat horen we graag.
RECHTEN EN PLICHTEN.
De rechten en plichten van huurdersorganisaties zoals de S.H.B. zijn vastgelegd in de overlegwet en de woningwet.
Volgens de overlegwet hebben we bij tal van onderwerpen recht op informatie, recht op het uitbrengen van advies en instemmingsrecht.
Welk recht in welke situatie geldt, hangt af van het onderwerp. In de overlegwetzijn ook een aantal verplichtingen opgenomen waaraan we moeten voldoen.
In de woningwet zijn verder nog een aantal extra bevoegdheden opgenomen. Zo kunnen we een voordracht doen voor minstens twee leden van de raad van
commissarissen en mogen we onze zienswijze geven bij verkoop van woningen.
- RAAD VAN COMMISSARISSEN
Als huurdersorganisatie hebben we het recht om een voordracht te doen voor twee leden van de raad van commissarissen. Op dit moment zijn dat mevrouw Marsha Volker, die per 1 januari 2022 is benoemd voor vier jaar, en de heer Ad Rinkhoud, die een jaar langer aanblijft en herbenoemd is tot eind 2025.
- WOONBOND.
De Stichting Huurders Belangen is sinds 1 januari 2020 lid van de Nederlandse Woonbond. De Woonbond is de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden. De Woonbond staat voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare, veilige wijken en sterke huurdersorganisaties. Als lid van de Woonbond kunnen we een beroep doen op (juridisch) adviseurs van de Woonbond. Ook organiseert de Woonbond Webinars die we als S.H.B. kunnen volgen. Deze zijn heel leerzaam. Onderwerpen van de Webinars zijn onder andere de jaarlijkse huurverhoging, prestatieafspraken, ouderenhuisvesting en oriëntatie volkshuisvesting.
- BEWONERSCOMMISSIE.
De bewonerscommissie richt zich op beleid dat alle huurders aangaat in een complex of wijk. Ze richten zich op concrete zaken in de directe omgeving. Op dit moment hebben we geen actieve bewonerscommissies.
- SAMENSTELLING VAN HET BESTUUR.
Het bestuur van de S.H.B. bestaat uit zes personen: vijf huurders en een onafhankelijk voorzitter.
| Rooster van aftreden SHB | |
| Benoemd per: | Aftredend per: |
G. van den Abeele | 01-09-2024 | 31-08-2028 |
H. de Jaeger | 24-08-2021 | 23-08-2025 |
J. Vermeulen | 24-08-2021 | 23-08-2025 |
P.M. Kesteloo | 17-01-2022 | 16-01-2026 |
P. Kienhuis Tech. Voorzitter | 01-07-2022 | 30-06-2026 |
M. Vermeulen | 01-02-2023 | 31-01-2027 |
- BEWONERSBIJEENKOMSTEN.
Zoals we vorig jaar de bewonersbijeenkomsten hebben georganiseerd, gaat Woongoed dat dit jaar ook weer samen met de S.H.B. doen. Medewerkers van verschillende teams en leden van de S.H.B. zullen weer aanwezig zijn om vragen van huurders te beantwoorden. Aan de aanwezige energiebanken wordt gevraagd of ze dit jaar ook weer aanwezig willen zijn. Woongoed probeert welzijnsorganisaties zoals Aan-Z, Hulst voor Elkaar en Porthos te benaderen om te zien of ze ook voorlichting kunnen en willen geven op deze bewonersbijeenkomsten.
De Bijeenkomsten zijn: Dinsdag 1 oktober MFC de Statie te Sas van Gent
Woensdag 9 oktober MFC de Korre te Breskens
Donderdag 17 oktober Dorpscentrum Binnendéur te Kloosterzande
De bijeenkomsten zijn telkens van 15.00 tot 18.00 uur.
- KENNISMAKING MET ZEEUWSE HUURDERSVERENIGINGEN.
Op 26 april 2024 hebben we in het kantoor van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen kennisgemaakt met collega’s van de wooncorporaties uit Goes, Vlissingen en Middelburg: Huurdersvereniging De Bevelanden Goes, Huurdersvereniging l’Escaut Vlissingen en Huurdersplatform Woongoed Middelburg. Huurdersvereniging Zeeuwland-Zierikzee was afwezig. Veerle Dobbelaar, beleidsmedewerker van de Woonbond, was ook aanwezig.
Het doel van deze eerste kennismaking was om te onderzoeken of we kunnen samenwerken en elkaar kunnen versterken met onze wensen op de woningmarkt. Samen bereik je meer dan alleen. We hebben gesproken over verduurzaming en energie labels, wachttijden na inschrijving, de Overlegwet en instemmingsrecht.
Het was een zeer leerzame middag en in september, na de zomervakantie, gaan we weer samen vergaderen. De Zeeuwse zorgvisie en woondeal staan dan op de agenda, en de Woonbond gaf aan dat inspraakrecht van groot belang is. Deze samenwerking kan voor ons allen heel waardevol zijn.
- K.W.H.HUURLABEL.
K.W.H.is de afkorting van: Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector.
Het is een onafhankelijke organisatie die woningcorporaties begeleidt en inspireert in het werken aan kwaliteit.
Verstrekt onder meer het KWH-Huurlabel, een keurmerk dat wordt toegekend als de dienstverlening van de corporatie voldoet aan een aantal kwaliteitseisen.
Het unieke van dit label is dat de kwaliteit van de dienstverlening door de ogen van de huurder wordt bekeken en gemeten.
Woongoed Zeeuws-Vlaanderen heeft dit jaar een huurdersbeoordeling van: 8. Uiteraard zijn we daar heel blij mee.
- ENQUETE LEEFBAAR WONEN.
In een aantal gemeenten waar Woongoed Zeeuws-Vlaanderen huizen heeft, is een enquête gehouden onder de huurders. Daarmee wilden ze onderzoeken hoe huurders hun leefomgeving ervaren. Met de uitkomsten van de enquête gaan ze bekijken of ze iets aan de leefsituatie kunnen verbeteren om het woongenot te verhogen.
De onderzoeksresultaten zijn in de vergadering met de S.H.B. doorgenomen. In september hadden 899 huurders gereageerd, wat een redelijke score is. In een aantal gemeenten moet nog gemeten worden, maar het ziet er tot nu toe goed uit. We zien met vertrouwen het eindresultaat tegemoet.
- PRESTATIEAFSPRAKEN.
We voeren overleg met de drie gemeenten over wat we de “prestatieafspraken” noemen. Hierin maken we samen met Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en de gemeenten onder andere afspraken over voorgenomen werkzaamheden en de herstructurering van een kern, bijvoorbeeld bij plannen voor sloop en nieuwbouw. Als S.H.B. zijn we een gelijkwaardige partner van de gemeenten en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen.
In de overlegbijeenkomsten hebben we het over thema’s als duurzaamheid, vitale en leefbare wijken, en beschikbaarheid en betaalbaarheid. Voor Sluis zitten Piet Kesteloo en Yoshi Vermeulen bij de prestatieafspraken. Hennie de Jaeger en Monique Vermeulen voor Hulst. En tot slot voor de gemeente Terneuzen Peter Kienhuis en Gaby van den Abeele.
- CONTACTGEGEVENS.
Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten, neem dan een kijkje op onze website:
Home - Stichting Huurdersbelangen Woongoed Zeeuws-Vlaanderen (shbwoongoedzvl.nl)
Onze contactgegevens zijn:
Secretariaat
Postbus 269
4530 AG Terneuzen
email: info@shbwoongoedzvl.nl
0115-636051